Ma kezdődik az Azori-szigetek legnagyobb ünnepe, amikor térden csúszva köszöntenek a hívők egy ereklyét

2017. május 19. 17:53 - haligalibarbara

A Csodatévő Úrjézus Kultusza az Azori-szigetek Szent Jobb-körmenete, de jelentősége sokkal nagyobb, mint az augusztus 20-i katolikus ünnepnek nálunk. Ma kezdődik, és szűk három - bő egy hétig tart. Lássuk, mi is ez?

Az ereklye (Fotó innen)

A szobrok és ereklyék kultusza az azori szigetvilágban nagyon mélyen bevésődött a mindennapokba, a lakóházak homlokzatán őrködő szentektől kezdve a visszapillantó tükrökön ott fityegő Szűz Máriáig. Másfelől a húsvét utáni ötödik vasárnap tartott (tehát mozgóünnep, ha valaki csak emiatt utazna ide) körmenet és ünnepség-sorozat egyik legősibb portugál vallási szokás, helyi ismerőseink szerint még a karácsonynál is nagyobb eseménynek számít, a szigetek legnagyobb ünnepe (mondjuk azt nem tudom elképzelni, hogy nagyobb esemény lehetne az itt valamiért nagyon népszerű lisszaboni Benfica bajnoki győzelménél, de a napokban majd kiderül).

A Senhor Santo Cristo dos Milagres nevű három napos fesztiválra ezrével látogatnak haza a Sao Miguelről elszármazott emigránsok, akik a kultuszt tucatnyi amerikai és kanadai településen is meghonosították.

Virágszőnyeg Forrás: Wikipedia

Na de mi is ez az ereklye, ami elé térden csúsznak a hívők, és amit virágszőnyegen hurcolnak körbe? A Csodatévő Úrjézus szobra az Ecce Homo epizódjában ábrázolja Jézust, ami a kereszthalál azon – a katolikus egyházi művészetben előszeretettel ábrázolt – stációját jelenti, amikor Jézus Krisztust megkorbácsolva és töviskoronával ékesítve mutatták be a tömegnek.

A szobrot a 16. század első felének egyik pápája adományozta az Azori-szigetek egykori fővárosában, az 1522-ben földrengésben részben megsemmisült Villa Franca do Campóban élő apácáknak, de később egy Ponta Delgada-i konventbe került. Itt szökkent szárba a kultusza, különösen, miután több csodát is tulajdonítottak a rezignált tekintetű Krisztusnak. Lássuk, hogyan.

Fotó: Wikipedia

Az ereklye először 1700-ban került az utcára, amikor egy, az egész szigetet megrázó földrengés-sorozat ellen vetették be. Az emberek abban reménykedtek, hogy a Ponta Delgada templomait érintő körmenet segít enyhíteni isten földrengető haragját. Nem is késett sokáig a körmenetet igazoló első csodatétel: 1713-ban az újabb földrengésekre előrántott szobor kipottyant a hordszékéből, de nem csak hogy épségben maradt, hanem amint hozzáért a talajhoz, azonnal megszűntek a földmozgások.

Azóta nagyjából minden évben megünneplik ezt az eseményt Ponta Delgadában. Az ünnephez kapcsolódó hétfő emiatt ott munkaszüneti nap (de csak ott, a sziget többi részén dolgozni kell LOL.)
Ezek az elméleti tudnivalók, mi mindenképp megnézzük, utána írok majd a benyomásainkról.

Fotó innen

Gyakorlati tudnivalók az ünnep idejére:

  • ebben az időszakban kb. lehetetlen spontán kocsit bérelni, a szállást is érdemes jó előre lefoglalni, parkolni csak a város széli parkolókban lehet
  • itt az ünnepsorozat a Facebookon, itt az összes program, itt pedig az esemény weboldala
  • mi azt a tippet kaptuk az itteni ismerőseinktől, hogy három időpontban a legérdemesebb megnézni:

    - amikor pénteken este 9-kor először felkapcsolják a fényeket
    - amikor szombaton 16.30-kor megkezdődik a kis körmenet a Campo de São Francisco téren (az itt épült templomban őrzik az ereklyét az év többi részében, ami csak viszonylag messziről látható)
    - amikor vasárnap 16.00-kor megkezdődik a nagy körmenet a városban, amit csodás virágszőnyeg borít (kb. este 10-ig tart)
    - általánosságban a naplemente körüli időszakot javasolják, mert állítólag nagyon szép a díszkivilágítás

  • és egy világias kiegészítés: a helyiek szerint szuper street food-dömping van ilyenkor, tegnap láttam, ahogy állították a standokat, például egy caipirnhásat, ígéretesnek tűnt

Itt írtam egy Húsvét előtti helyi szokásról, az éneklő zarándokokról.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haligali.blog.hu/api/trackback/id/tr8312526193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása