A negyedik hónap az Azori-szigeteken: tetszik - nem tetszik

2017. május 31. 23:41 - haligalibarbara

Túlvagyunk az ittlétünk felén, ezért ma belemorzsoltam egy könnycseppet az óceánba. Továbbra is úgy gondolom, hogy ez maga a földi Paradicsom, de azért itt sincs KOLBÁSZBÓL A KERÍTÉS.

Tetszik: szerencsére alig látni óriásplakátot. Van valamennyi a szigeten, de annyira kevés, hogy pont az tűnik fel. A nagyon kevés közül a kedvencem valami helyi tejmárka hirdetése, egy tehenet ábrázol hátulról gigantikus tőggyel. Én amúgy szívem szerint a brazil gigametropolisz, Sao Paulo példáját követném, és teljes óriásplakát-tilalmat vezetnék be (update: októberben önkormányzati választások lesznek, ezért június elején elindult a kampány, ami miatt egyre nő az óriásplakátok száma. Az itteni jelölteknek pont olyan ellenszenves és tipikus politikusfeje van, mint nálunk.)

img_20170614_175714.jpgMinden tekintetben kiemelkedő plakátművészet olyan üzenetekkel, amik politikai szlogennek is beillenének (Fotó: Haligali blog)

Nem tetszik: aránytalanul sok a kínai üzlet Ponta Delgadában, de más városokban is. Ennek az itteni barátaink szerint az az oka, hogy a kínaiak adómentességet kaptak az azori kormánytól.


Fotó innen

Tetszik: ... ugyanakkor a kínai üzletekben sok a made in portugal termék. LOL

Nem tetszik: már megint az a téma, amin korábban már rugóztam kicsit: nagyon alacsony itt a környezettudatosság. Ez akár olyan apróságokban is tetten érhető, amikor a kisboltokban fonnyadásnak indulnak a gyümölcsök, ám a legtöbb boltosnak eszébe sem jut leárazni. A fonnyadó gyümölcs szépen megrohasztja a többit is, aztán megy az egész a kukába. Helló élelmiszerpazarlás!

Tetszik: májusban beindult a hortenzia-boom. Úton-útfélen gigantikus hortenzia-viráglabdák nőnek, ezért szerintem egy-két héten belül minden hortenziában fog úszni. Fun fact: a hortenzia nem azori növény, hanem Ázsia keleti részéből származik, de remekül érzi itt magát, és erősen invazív, ezért mára úgy összenőtt az Azori-szigetekkel, mint Magyarországgal a mangalica (utóbbi szerb eredetű). A hortenzia virágai néha gigantikusak, mint egy focilabda. Érdekessége a Wikipedia szerint az, hogy természetes indikátorként savanyú talajon kék, lúgos talajon rózsaszín virágot hoz - bár én ezt nem hiszem, mert a kertünkben egymás mellett nyílik fehér, kék és rózsaszín.

hortenzia.jpgKellemes tapintású ún. bugavirágzat (Fotó: Haligali blog)

Nem tetszik: az iskolaépületek- és udvarok külleme. Kőépület körbebetonozva, nagyon ritkán egy hinta, aztán jó napot! Különösen a kisebb településeken ilyen egyhangú a kép, Ponta Delgadában voltam nagyon menő általános iskolában is (mondjuk az is le volt betonozva rendesen). A lebetonozott talajból legendásan kevés növény nő, így az iskolaudvarok többségének a hangulata elég sivár.

Tetszik: rohamosan ível fel az Azori-szigetek népszerűségi indexe, ennek ellenére szerencsére nem egy olyan hely ez, ahol a helyiek mindent a turizmusnak rendelnek alá. Plusz az év nagy részében kissé kellemetlen időjárás elég jól szűri a turistákat. A legtöbben, akik idejönnek - életkortól függetlenül - kedvelik / tisztelik a természetet, a nyaralást nem ibizai színvonalon képzelik el és alapvetően értelmes, környezettudatos emberek. Nagy partik itt főleg csak augusztusban vannak, az egész szigetvilágban Terceira az egyetlen bulisziget, szóval nem túl valószínű, hogy itt fog összefutni az ember Pumped Gabóval.

img_20170327_120306.jpgHa Pumped Gabóval nem is, a napszemüveges kutyával azért össze lehet futni Sao Miguelen (Fotó: Haligali blog)

Tetszik / nem tetszik: A turizmus bizonyos tekintetben kicsit még mindig gyerekcipőben jár, van olyan elképesztő turisztikai látványosság, ahová csak két euró a belépő; egy csomó minden, amiért Európa nagy részében pénzt szednének, itt ingyenes; a legnagyobb turistainformációban simán mondanak hülyeséget, az autóbérlő társaságok időnként kifogynak a kocsikból, bizonyos infók bizonyos helyeken csak portugálul vannak kiírva, a buszos turizmus - azaz a helyközi járatok - kiokoskodása egyénileg pedig nagy hercehurca.

Itt találod az első hónap tapasztalatait
Itt találod a második hónap tapasztalatait
itt találod a harmadik hónap tapasztalatait

(Itt tudod követni a blogunkat a Facebookon.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haligali.blog.hu/api/trackback/id/tr8812457297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása