Van egy szuper azori (sao migueli) előétel vagy uzsonna: a Morcela com Ananás, vagyis a véres hurka ananásszal. Elsőre kicsit bizarr társításnak tűnik, pedig nagyon finom, és semmi extra: kapsz egy szép nagy szelet ananászt - nyersen vagy grillezve - körülvéve véres hurka szeletkékkel. Eléggé elterjedt az éttermekben és kiszámíthatóan pompás.
Egy banános-nutellás kifli recepttől ihletődve e két szereplőt beletettem leveles tésztába, kiflivé tekertem és kisütöttem, azóta ez az egyik kedvenc itteni csemegénk. Elronthatatlanul egyszerű, és mindennel együtt húsz perc az egész. Le sem kéne írnom a módszert, annyira könnyű, de azért rögzítem.
A hozzávalók:
- 1 kisebb ananász
- 1 kisebb véres hurka (az itteni fajta nem túl erős, ám zamatos, plusz viszonylag sok rizs van benne)
- 1 leveles tészta (ha lehet, kör alakú, és akkor nem kell vagdosni + ha lehet, teljes kiőrlésű, de a hagyományos is tökéletes)
- opcionális: a végén méz a mártogatáshoz
Helyi morcela (= kb. véres hurka), helyi ananász és portugál leveles tészta (Összes fotó: Haligali blog)
1. A csomagoláson írtaknak megfelelően a felhasználás előtt kb. 10 perccel kiveszem a hűtőből a tésztát, és a csomagoláson javasolt hőfokra kapcsolom a sütőt (én 200-ra szoktam). Összevágom a hurkát és az ananászt, először a lenti képen látható méretre, utána kb. golyóstoll szélességűre.
2. Amikor kicsit kiengedett a tészta, óvatosan kihengergetem (ha kell, kör alakúra vágom), és egy pizzavágó vagy egy éles kés segítségével nyolc részre osztom.
3. Rápakolgatom a felszeletelt ananászt és véres hurkát. Fontos, hogy a szélek mellett maradjon kb. egy-egy centiméter, hogy utána kényelmesen fel lehessen hengergetni kiflinek.
4. A tölteléket tartalmazó szélesebb résztől indulva szépen, óvatosan felhengergetem, a kész kifli tésztáját ha kell, összenyomkodom, hogy lehetőleg ne maradjon lyukas rész. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.
5. A leveles tészta csomagolásán írtak alapján (vagy ha nem írnak semmit, 18-25 percig) sütöm, amíg itt-ott kicsit aranyszínű lesz. Melegen tálalom, ízlés szerint mézbe mártogatva vagy nem.
Nem kifejezetten gyerekbarát étel, ezért szoktam csinálni két-három darab gyerekverziót is banánnal és ananásszal (mindkettő helyi).
Közben észrevettem, hogy az internet világában más is gondolt a leveles tésztára, íme egy még egyszerűbb receptvariáció.
(Itt tudod követni a blogunkat a Facebookon, ahol olyan tartalom is van, ami a blogban nem jelenik meg.)