Utcai bikafuttatás Terceirán

2017. október 24. 19:01 - haligalibarbara

Azori életünk egyik legellentmondásosabb élménye volt, amikor belebotlottunk egy utcai bikafuttatásba. Ez a hagyomány Terceira szigetén él és a mai napig ápolják, különösen nyáron. Egyfelől nagyon fontos eleme az ottani identitásnak, és a helyiek szerint a bikák manapság szerencsére csak ritkán sérülnek meg (az emberekről nem kérdezősködtem, mondjuk a bika szarvaira tesznek egy-egy fémből készült, lekerekített védő valamit); másfelől viszont tök fölösleges stressz egy ártatlan állatnak, plusz mindig nagyon idegenkedtem a _férfiasság_ és _bátorság_ efféle fitogtatásától.

img_20170715_185322.jpgIlyen táblákkal jelzik, hogy aznap ma utcai bikafuttatás lesz (Fotók: Haligali blog)

Eszünkbe se jutott, hogy megnézzünk egy ilyen eseményt, ám egyik nap épp a sziget fővárosában, Angra do Heroismóban foglalt szállásunk előtt rendezték, így szó szerint megkerülhetetlen volt. A helyiek egész nap szorgosan deszkázták be a kerítéseiket és a kirakataikat, elmagyarázták, mikor ne tartózkodjunk az utcán, azt is elmondták, hogy hányszor és milyen ritmusban engedik majd a biká(ka)t az emberkedők közé; és rajtunk kívül mindenki nagyon izgatottan várta a kb. kétórás eseményt.

(A videót telefonnal csináltam, és nem sokkal a bekapcsolása után valamiért úgy döntöttem, jobb lesz, ha elfordítom. Nos, tévedtem.)

img_20170715_182901.jpgEz még az esemény előtti kép a már lezárt utcaszakaszon. Kedvencünk a stílusdiktátor snackárus
img_20170715_183412.jpgItt várják a bikát azok, akik úgy gondolják "szembe néznének vele"

img_20170715_183544.jpgAki aztán meg is érkezik (mögötte egy esernyő van), amúgy nem szaladgálhat csak úgy össze-vissza, egy kötéllel tartják valamennyire kordában markos legények

(Itt tudod követni a blogunkat a Facebookon!)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haligali.blog.hu/api/trackback/id/tr8713069216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása