Nyári szünet kezdődik

2017. július 13. 18:13 - haligalibarbara

Figyelem, mostantól kb. két hétig szünetel a blogolás, mert utazgatunk.
Utána MEGÚJULT ERŐVEL térünk vissza!
Addig is nézegessétek az Instát, lesz vulkán és vízesés is.
a-world-without-blogging.png

komment

Tuti tipp meleg ellen: túrázzunk nedves felhőben! - Ilyen felgyalogolni Sao Miguel tetejére

2017. július 09. 21:52 - haligalibarbara

A januári érkezésünk óta motoszkált bennünk, hogy fel kellene gyalogolnunk Sao Miguel tetejére, az 1103 méteres Pico da Vara nevű csúcsra. Ráadásul ez az egyetlen olyan hivatalos túraút  a szigetünkön, aminek nehéz a minősítése, minden más könnyű vagy közepes. Tegnap végre felgyalogoltunk szépen, egyszeri élmény volt, főleg, mert lent, a parton az emberek az óceánban fürdőztek, míg mi fent egy - vagy több - felhőben.

csucs.jpgFotó 1103 méteren, háttérben a csodálatos azori táj (Fotók: Haligali blog és Orsi)

Nos, nehéznek azután sem mondanánk, hogy gigantikus szélben felmentünk és lejöttünk, legfeljebb technikailag kicsit nehezebbnek a többi túraútnál, elsősorban a talaj nedvessége és lazasága miatt (eddig olyan 20 túrautat biztos bejártunk, nem dokumentáltam mindet, de igyekszem pótolni). Simán teljesíthető gyerekekkel is - jött is szembe egy család -, és ez eddig az egyetlen olyan túraút Sao Miguelen, ahol van értelme a magashegyi túrabakancsnak.

Algarvia nevű falunál kell felkanyarodni az országútról, és menni egy földúton egészen addig, ahol egyértelműen adja magát, hogy hopp, ott indul a túraút! Először egy cédruserdőn át halad, utána pedig vesz egy balkanyart és füves-bozótos területen folytatódik (részletes leírás itt).

Már az erdőben felhőben sétátunk, de ott még szélcsend volt, utána viszont úgy zúgtak át a fejünk fölött a nedves felhők, mint a híres azori sólyom (a szigetcsoport címerállata). Túráztam már felhőben sokszor, de nedves, 40-60-70 kilométeres széllel száguldozó, kb. 15 fokos felhőben még sosem. Szerencsére vittünk magunknak és a kislányunknak meleg ruhát, és szerencsére egy őrületesen stramm cimboranőnkkel mentünk fel, aki majdnem 700 kilométert gyalogolt tavaly az El Caminón, szóval fantasztikusan szórakoztunk mindahányan. Az egyetlen nehézség az volt, hogy a kislányunkat nem tudtuk sokszor kivenni, mert helyenként felmerült bennünk, hogy rohangálás közben egyszer csak elfújja a szél. De szuper kooperatív volt, és viháncolva élvezte ő is, noha kissé vizes lett az arca és a keze annak ellenére, hogy egész úton talán csak két csepp eső esett. (Ezen a videón tekinthető meg a szél rákattintva:)

Tovább
komment

Nagyon szépen beszéltek rólunk egy rádióban

2017. július 03. 16:49 - haligalibarbara

Azért írok erről egy miniposztot, hogy könnyebben el tudjam küldeni ezt az infócsomagot mindenkinek, akinél fel szeretnék vágni azzal a ténnyel, hogy igen kellemes szavakkal méltatták a blogunkat a Rádió Bézs nevű, nem túl régi netes rádióban.

A fotót innen loptam

Csak két mondatot másolok ide abból, amit Duba Gábor műsorvezető mondott:

„Olyan érzésem van a bloggal kapcsolatban, mintha felváltva izgalmas filmet néznék és egy érdekes könyvet is olvasnék.”

„Bátran állíthatom, ez a legjobb utazós blog, amivel valaha találkoztam.”

Zavarba ejtően kedves méltatás, nagyon köszönjük!

Itt tudjátok meghallgatni, 45.16-nál indul az a rész, amikor a műsorvezető néhány percen keresztül a blogról beszél.

(Ja, és amúgy jól számolta ki Gábor, hogy eredetileg mikor mentünk volna vissza Budapestre, de közben találtunk Ponta Delgadában egy olcsó és szuper lakást augusztusra, ezért az egész nyarat itt töltjük! Hamarosan indulunk egy szigetek közti túrára, de erről majd később írok.)

Csak, hogy meglegyen, itt a másik médiaszereplésünk is a divany.hu-n.

komment
Címkék: rádió utazás

Az ötödik hónap az Azori-szigeteken: tetszik - nem tetszik

2017. június 30. 23:36 - haligalibarbara

Itt az ötödik hónap vége, ami szomorú, hiszen már bőven túlléptünk az ittlétünk felén. Viszont itt a nyár, ami pompás. Ebben a posztban sok szó esik majd a nyárról.

Tetszik: A rengeteg júniusi buli. Kb. minden héten volt egy munkaszüneti nap júniusban, amiért még senkit sem hallottam panaszkodni. Hiába kicsik a szigetek, még egy szigeten belül is régiónként eltérő, mikor ki mit ünnepel. Bárhol is legyen épp ünnep (és bármilyen szent vagy más legyen az ünnepelt), a buli mindenhol ingyenes ételosztással jár. A falunkban például a Festa do Sao Joao első napján tonhalat sütöttek és osztottak szét, a második napon pedig egy gigantikus disznót...

festa_sao_v.jpgIlyen hangulatos utcabuli volt a falunkban (Fotó:Haligali blog)

Nem tetszik: ... az ételosztás kezdetét mindenhol tűzijátékszerű durrogtatással jelzik. Így június = idegesítő random durrogtatások reggeltől késő éjszakába nyúlóan.

Tetszik: A júniusi naplementék valami egészen elképesztőek! Eddig sem volt hiány giccsnaplementékben, de a június minden eddigin túltesz. Miközben például ezt a posztot írom, ez látható a nappaliból (az alatta lévő drámai fotó pedig a közeli tengerparton készült pár napja):

Tovább
komment

Megfürödtem végre a 17 fokos óceánban

2017. június 23. 16:31 - haligalibarbara

Egészen másról akartam írni egy villámgyors posztot - hirtelen rengeteg munkám felgyülemlett, mármint olyan, amiért pénzt kapok, nem a blog -, de aztán ma végre megfürödtem a 17 fokos óceánban, úgyhogy most erről lesz szó.

img_20170623_120426.jpgItt senki sem fürdik épp, pedig legalább nyolcan voltunk egyszerre a vízben (Fotó: Haligali blog)

Ez rajtam kívül valószínűleg még pont öt embert érdekel, de azért rögzítem, hogy majd mondjuk három év múlva, amikor egy szétlégkondizott irodában ücsörgök ugyanezen a napon, legyen mit visszaolvasni (és vigasztalódni, hogy létezik másfajta nyár is a légkondis-főnökösön kívül).

Tovább
komment

Mégis miből? És hogyan?

2017. június 16. 09:48 - Mr. Haligali

Gondolom, már hónapok óta várja mindenki, hogy végre kinyíljon a Haligali-család költségvetési aktatáskája, és kiderüljön, mennyit és hogyan osztottunk be az itteni megélhetésre.

Izgalmas stock photo: innen

Azt korábban már írtuk, hogy egy miniörökségből tudtunk elutazni ide, amúgy legfeljebb csak az izgalmas budapesti irodai hétköznapokról tudnánk itt beszámolni.

A megérkezésünk utáni tíz napot egy AirBnB-ben töltöttük, aklimatizálódásal és lakáskereséssel. Azt előre megbeszéltük, hogy ennek az időszaknak a költségeit nem is számoljuk, mert nyilván nem tudtunk rendes háztartást vezetni, sokkal többet költöttünk étteremre, utazásra, mint amit amúgy ilyenekre szántunk. Ha valaki fél évre tervez, akkor egy ilyen átmeneti időszak költségein nem érdemes parázni.

Tovább
komment

Lagoa do Fogo, Lagoa do Congro: két offroad krátertó-túra kisgyerekkel

2017. június 14. 10:25 - haligalibarbara

Két olyan Sao Miguel-i krátertóról lesz most szó, aminek letúráztunk a partjára a háti hordozóban üldögélő lassan két és féléves Haligali Juniorral. Egyik sincs a hivatalos túrautak között, de

 • a Tripadvisor szerencsére ír róluk mindenféle nyelven (Lagoa do Fogo, Lagoa do Congro)
 • tökéletesen kiépítettek és
 • hatalmas hiba lett volna pusztán gyávaságból kihagyni őket

Szerintem ez Sao Miguel két legszebb tava, már csak azért sem.

ugrik.jpgÚtban a Lagoa do Fogo partja felé cimboránk szökell egyet (Összes fotó: Haligali blog)

Röviden leírom a túrákat, pár apró tanáccsal.

Tovább
komment

Ti most ott fél éven át nyaraltok? A hétköznapok az Azori-szigeteken

2017. június 08. 21:42 - haligalibarbara

A címben írt kérdést egy barátnőm tette fel egy emailben, és a válasz erre az, hogy igen is meg nem is. Statisztikailag igen, mivel bő félévet töltünk az Azori-szigetek legnagyobbikán, Sao Miguelen. Valójában nem, csak lelassítottuk és egyszerűbbé tettük az életünket egy olyan helyen, ahol az emberek megdöbbentően nyugodtak és zavarba ejtően kedvesek egymással. 

home.jpg

madar_1.jpgA lakóhelyünk miatt ezt a két látképet látjuk legtöbbször az Azori-szigeteken. Mindkettő megunhatatlan

Bár a blogon főleg a kirándulásainkat dokumentáljuk, és ez azt a képet sugallhatja, hogy vízeséstől óceánpartig tart az életünk; valójában 80-20 százalékban a hagyományos hétköznapok vannak túlsúlyban. Három okból:

 • szűkös büdzséből gazdálkodunk (havonta kevesebb pénzt költünk, mint pl. tavaly ilyenkor Budapesten. Az újonnan érkezőknek mondom: egy miniörökségből gazdálkodunk, erről itt van bővebben szó)
 • a kislányunknak szüksége van a rendszerességre és az unalmas hétköznapokra
 • Mr. Haligali hetente öt napon át napi 3-4 órát dolgozik (önmagának szerencsére)
 • + nem akarunk túltelítődni ingerekkel

Ezért most leírom egy átlagos napunkat, ami egyébként csak pár apró dologban különbözik a budapestitől. A minket körülvevő kulisszák mellett elsősorban és értelemszerűen abban, hogy sokkal többet vagyunk együtt és sokkal lassabb és nyugodtabb az életünk ritmusa.

Tovább
komment

Továbbgondolt azori finomság: véres hurka ananásszal kifliben

2017. június 06. 15:12 - haligalibarbara

Van egy szuper azori (sao migueli) előétel vagy uzsonna: a Morcela com Ananás, vagyis a véres hurka ananásszal. Elsőre kicsit bizarr társításnak tűnik, pedig nagyon finom, és semmi extra: kapsz egy szép nagy szelet ananászt - nyersen vagy grillezve - körülvéve véres hurka szeletkékkel. Eléggé elterjedt az éttermekben és kiszámíthatóan pompás. 

Egy banános-nutellás kifli recepttől ihletődve e két szereplőt beletettem leveles tésztába, kiflivé tekertem és kisütöttem, azóta ez az egyik kedvenc itteni csemegénk. Elronthatatlanul egyszerű, és mindennel együtt húsz perc az egész. Le sem kéne írnom a módszert, annyira könnyű, de azért rögzítem.

A hozzávalók:

 • 1 kisebb ananász
 • 1 kisebb véres hurka (az itteni fajta nem túl erős, ám zamatos, plusz viszonylag sok rizs van benne)
 • 1 leveles tészta (ha lehet, kör alakú, és akkor nem kell vagdosni + ha lehet, teljes kiőrlésű, de a hagyományos is tökéletes)
 • opcionális: a végén méz a mártogatáshoz

p5235887.JPGHelyi morcela (= kb. véres hurka), helyi ananász és portugál leveles tészta (Összes fotó: Haligali blog)

Tovább
komment

A negyedik hónap az Azori-szigeteken: tetszik - nem tetszik

2017. május 31. 23:41 - haligalibarbara

Túlvagyunk az ittlétünk felén, ezért ma belemorzsoltam egy könnycseppet az óceánba. Továbbra is úgy gondolom, hogy ez maga a földi Paradicsom, de azért itt sincs KOLBÁSZBÓL A KERÍTÉS.

Tetszik: szerencsére alig látni óriásplakátot. Van valamennyi a szigeten, de annyira kevés, hogy pont az tűnik fel. A nagyon kevés közül a kedvencem valami helyi tejmárka hirdetése, egy tehenet ábrázol hátulról gigantikus tőggyel. Én amúgy szívem szerint a brazil gigametropolisz, Sao Paulo példáját követném, és teljes óriásplakát-tilalmat vezetnék be (update: októberben önkormányzati választások lesznek, ezért június elején elindult a kampány, ami miatt egyre nő az óriásplakátok száma. Az itteni jelölteknek pont olyan ellenszenves és tipikus politikusfeje van, mint nálunk.)

img_20170614_175714.jpgMinden tekintetben kiemelkedő plakátművészet olyan üzenetekkel, amik politikai szlogennek is beillenének (Fotó: Haligali blog)

Nem tetszik: aránytalanul sok a kínai üzlet Ponta Delgadában, de más városokban is. Ennek az itteni barátaink szerint az az oka, hogy a kínaiak adómentességet kaptak az azori kormánytól.


Fotó innen

Tetszik: ... ugyanakkor a kínai üzletekben sok a made in portugal termék. LOL

Tovább
komment