Ezek érdekeltek a héten - linkcsokor #3

2017. február 27. 21:30 - haligalibarbara

Oké, nem a héten, hanem az elmúlt mondjuk másfél héten, mivel a múlt hétvégén nem adtam át linkcsokrot a kedves olvasóknak. Így ebben ne nagyon keressük az aktualitásokat, csakis a közelmúlt érdekességeit.

p2243812.JPGFotó: Haligali blog

Először is megáll az ész, előbb egy Arany medve itt, aztán egy Oscar ott; szédületes menetelésben a magyar film! De ne menjünk el amellett sem, hogy a korábbi linkcsokorban már említett iráni Asghar Farhadi nyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart a szuper Az ügyfél című filmjével. Ahogy ígérte, nem vette át a díjat, pedig megtehette volna, itt a csodálatos indoklása, amit egy iráni-amerikai üzletasszony olvasott fel a gálán, az első iráni, aki megjárta a világűrt. Hatalmas hősöm (a filmrendező, nem az üzletasszony).

Az Oscart nyert Deák Kristóf-rövidfilmet, a Mindenkit március 5-ig itt bárki (bocs a szóviccért) megnézheti.

Az egyik DAAD ösztöndíj miatt évtizedek óta rengeteg magyar író tölt el minimum egy évet Berlinben. Ebből az élményből értelemszerűen szövegek is születnek. Tihanyi Anna, egy ismerős fotós fogta ezeket a szövegeket (meg gondolom, másokat is), és felépített köréjük egy-egy egészen szürreális minivilágot, Berlinben és Budapesten. A sorozat címe Berlin Bhf, és itt lehet megnézni. Érdemes az apró részleteket is megkeresni a képeken.

Aino-Maija Metsola egy Helsinkiben élő grafikus és designer, aki azóta ismert, hogy bő tíz éve elkezdett dolgozni a Marimekkónak. Én nem azóta ismerem, hanem azóta, hogy pár napja egy nagybevásárlás során véletlenül ráakadtam egy pompás könyvére, amiről külön is fogok írni, mert a legjobb és legváltozatosabban használható gyerekkönyv (kétéveseknek legalábbis), amit valaha láttam. Itt van pár hasonló tőle.

Hamarosan megírom a saját minimalista kiáltványomat, elsősorban arról, miért jó a gyerekeknek, ha nem nyomjuk őket túl ingerekkel, játékokkal, eseményekkel (nekem a legutóbbi igazán nehéz, mert alapvető eseményéhségem van), és, hogy miért legyenek eszméletlenül sokat a természetben; de addig is itt van egy cikk, ami hát, nagyon amerikai, de azért vannak benne banális megszívlelendő dolgok.

Még egy parenting-téma: visszatérhet egy nő valaha a korábbi énjéhez, miután anya lett? A tudomány válasza az, amit sejtettem: nem. Elég, ha annyit mondok, hogy egy ismerősöm csak addig tudta nézni a Trónok harcát, amíg meg nem született a gyereke. Pedig 1) nem is nő, hanem férfi 2) szerepelt is benne több évadon át kaszkadőrként. A témában itt egy érdekes, nem túl mély, de jó cikk, lehet, hogy majd valamikor összegzem. (Amióta elolvastam, nem érzem nevetségesnek magam, hogy a kislányunk születése óta képtelen vagyok gyerekekkel / kisállatokkal kapcsolatos rossz híreket elolvasni.)

Egy szomorú, de nagyon fontos felhívás, ami bárkit érinthet: kampány a kórházi fertőzéses halálesetek felderítéséért.  

Ellenpontozásként egy ultrakönnyű összeállítás, kicsit szégyellem is magam, hogy megosztom, de elég vicces: állatok olyan szögből fotózva, mintha a legmenőbb zenekarok albumborítói lennének.

Végül egy szuper táblázat arról, hogy ha valaki kifejezetten a bálnák és a delfinek miatt jönne az Azori-szigetekre, mi a legideálisabb időpont. Mint látható, a június (ebből az amúgy több szempontból is hasznos cikkből):

(Ha követni szeretnéd a blogot a Facebookon, ide kell kattintani!)

 

komment
Címkék: linkcsokor

A bejegyzés trackback címe:

https://haligali.blog.hu/api/trackback/id/tr5812299139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása