Az ötödik hónap az Azori-szigeteken: tetszik - nem tetszik

2017. június 30. 23:36 - haligalibarbara

Itt az ötödik hónap vége, ami szomorú, hiszen már bőven túlléptünk az ittlétünk felén. Viszont itt a nyár, ami pompás. Ebben a posztban sok szó esik majd a nyárról.

Tetszik: A rengeteg júniusi buli. Kb. minden héten volt egy munkaszüneti nap júniusban, amiért még senkit sem hallottam panaszkodni. Hiába kicsik a szigetek, még egy szigeten belül is régiónként eltérő, mikor ki mit ünnepel. Bárhol is legyen épp ünnep (és bármilyen szent vagy más legyen az ünnepelt), a buli mindenhol ingyenes ételosztással jár. A falunkban például a Festa do Sao Joao első napján tonhalat sütöttek és osztottak szét, a második napon pedig egy gigantikus disznót...

festa_sao_v.jpgIlyen hangulatos utcabuli volt a falunkban (Fotó:Haligali blog)

Nem tetszik: ... az ételosztás kezdetét mindenhol tűzijátékszerű durrogtatással jelzik. Így június = idegesítő random durrogtatások reggeltől késő éjszakába nyúlóan.

Tetszik: A júniusi naplementék valami egészen elképesztőek! Eddig sem volt hiány giccsnaplementékben, de a június minden eddigin túltesz. Miközben például ezt a posztot írom, ez látható a nappaliból (az alatta lévő drámai fotó pedig a közeli tengerparton készült pár napja):

naplemente_1.jpgElőtérben hortenziák (nem látszik), háttérben naplemente (látszik) Fotó: Haligali blog
img_20170607_205317.jpgFotó: Haligali blog


Nem tetszik: Ha alul lehet múlni a magyar egészségügyet (igen, tudom, nem az orvosokon múlik), akkor az itt esetenként sikerül. Nekünk szerencsére nem volt vele dolgunk, de hallottunk cifraságokat. A minap például egy kedves ismerősünkkel a következő dolog történt: az még hagyján, hogy át kellett repülnie egy másik szigetre lézeres vesekő-eltávolításra (mert itt, Sao Miguelen nincs erre alkalmas gép), de az aneszteziológusnak 4-kor lejárt a munkaideje, ezért szépen hazament, noha az ismerősünk fél 5-re kapott előzetesen (!) időpontot. Így neki érzéstelenítés nélkül lőtték szét a vesekövét, míg az előtte lévők megkapták az érzéstelenítést. Azután szépen felült az esti gépre és hazarepült.

Tetszik: A teljes azori szigetvilágban ingyen hívhatják egymást az emberek vonalas telefonon. Értelemszerűen ugyanazon a szigeten belül is ingyenes az összes vonalas telefonról vonalas telefonra intézett hívás. A kontinentális Portugáliát ellenben nem lehet ingyen hívni.

Nem tetszik: Itt még mindig gyakran lehet látni kisteherautó platóján utazó embereket. Mondtuk is a helyi cimboráinknak, hogy Európa nagy részén elég gyorsan lekapcsolná a rendőr a szabadság e lobogó hajú vándorait.

plato.jpgEz a kép kakukktojás, mert nem itt készült, még csak nem is azori, hanem a Fortepanról van. Nem találtam itteni képet, ellenben ez jól szemlélteti a jelenséget

Tetszik: Nyár van és nincs kánikula! Itt már 25 fokban is nagyon erős a napsütés, de eddig nem volt kánikula és állítólag nem is lesz! Így nyugodtan tudunk aludni, kirándulni, sétálni, melókázni és általában létezni.

Nem tetszik: Eddig azt hittem, hogy csak a brazilok vesznek meg a légkondiért, erre kiderült, hogy az azoriak is imádják. Ma például a nyári szerkómban belibegtem a Continente-be (olyan, mint nálunk a Tesco), és nem csak - kötelező jelleggel - a hűtőpultnál fagytam meg, hanem az áruház teljes területén. Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy ha kint 25 fok van, az emberek pedig 25 foknak megfelelő öltözéket hordanak, miért kell egy helyiséget vagy egy járművet 15 fokra hűteni??

Tetszik: ÖT HÓNAP UTÁN ELÁLLT A SZÉL!!!

Itt találod az első hónap tapasztalatait
Itt találod a második hónap tapasztalatait
itt találod a harmadik hónap tapasztalatait
Itt találod a negyedik hónap tapasztalatait

(Itt tudod követni a blogot a Facebookon, ahol olyan érdekességek is felbukkannak, amik itt nem.)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haligali.blog.hu/api/trackback/id/tr8112632453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása