Egy romantikus szubtrópusi magánkert, ami egész évben csak egyszer, augusztusban nyit ki

2017. augusztus 28. 20:15 - haligalibarbara

Vajon létezik még olyan látványosság Európában, ami nincs fönt a Tripadvisoron? - töprengtünk egyszer ezen a fontos kérdésen. A minap kiderült, hogy meglepő módon igen: például a Parque Dona Beatriz do Canto (korábban Parque das Murtas), ami Sao Miguel szigetén, a Furnas nevű faluban található.

tabla.jpgÖsszes fotó: Haligali blog

A parkot a Murtas nevű patak mocsaras árterére építették egy vízimalommal együtt még 1860-ban. A Rua de Santana utcában lévő 3,7 hektáros park – bocs, most irodalmi közhely jön! – olyan, mintha kicsit megállt volna benne az idő: nagy tágas területek és sétautak, rikító zöld pázsit, és egy kis tó, amit úgy hoztak létre, hogy egy gáttal jól felduzzasztották a patakot. Ezt a boldog békeidő hangulatot tovább fokozza a park közepén álló ház, ami semennyire sem tűnik azorinak, nem is lepődtem meg, hogy egy francia építész építette 1866-ban.

haz1.jpg

Most, hogy mindjárt lejár a hét hónapos azori kimenőnk, igyekszünk mindent megnézni Sao Miguelen, ami eddig kimaradt. Mondjuk ezt a látványosságot akkor sem tudtuk volna korábbra hozni, ha nagyon igyekszünk, mivel tizenegy hónapon át zárva van. Egy magánkertről van ugyanis szó, ami csak augusztusra nyílik meg a nagyközönség előtt, ekkor viszont ingyenes (ellentétben a három percre lévő Terra Nostra parkkal, ahol idén 8 euró a beugró. Mondjuk ott fürödni is lehet, és hatalmas területen fekszik.). Az azori kormány ugyanis kötött egy szerződést az itt élő családdal, akik voltak olyan aranyosak, hogy belementek a dealbe, és évente egy hónapra kinyitnak.

to_1.jpgA felduzzasztott tóban szépen tükröződik a növényzet

Totál fel tudnám magamat találni, ha itt élnék és minden reggel ezt a burjánzó zöldet bámulva kéne elköltenem a kukoricapelyhemet. A kert a zöld szín egy csomó árnyalatát hozza, lenyűgöző. Nem vagyok egy nagy botanikus, de a mamutfenyőt, a bambuszt, a platánt, a fikuszt, a különböző pálmafajokat, a kötelező hortenziát és még pár növényt be tudtam azonosítani (ha valaki valamit felismer még, kommenteljen nyugodtan).

A háziakkal sajnos nem találkoztunk - mondjuk szimpatikus volt, hogy a házuk előtt egy Opel és nem mondjuk egy Maserati állt -, csak az igen jókedélyű kertészükkel; és kellemesen kevés turistával. Szinte magunkban voltunk három órán át a rengeteg zölddel és a csobogó vízzel.

És itt van még több kép:
bambusz_1.jpgBambuszfolyosó
kert2.jpg
lomb.jpg
zold.jpgvirag.jpgDália (vagy más)
hortenzia_2.jpgAz azorinak hitt hortenzia elengedhetetlen helyi fotóelem
hid.jpgHinta-híd a patak fölött
lep.jpggyoker.jpgGigagyökér
gyoker1.jpghaz.jpgAzt hiszem, bírnám az életstílust, ha egyszer véletlenül egy ilyen helyen kélne élnem
kert.jpgEz a kert egyik legszebb helye, főleg, ahogy a víz visszatükröződik a fikuszfán. Itt meg lehet nézni
too.jpg
utcarol.jpgA vízimalom már nem működik, de kellemes látvány

(Itt tudod követni a blogunkat a Facebookon!)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haligali.blog.hu/api/trackback/id/tr1012786312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása