Meglepő tudásmorzsák az Atlanti-óceán kellős közepéről

2018. február 11. 10:33 - haligalibarbara

  • Egészen a legutóbbi időkig nem igazán létezett egységes azori identitás, pedig kilenc elemből álló szigetvilágról van szó, melyek között van olyan, amelyikről simán át lehet látni a másikra (pl. Pico és Faial) de olyanok is akadnak, amik Budapest-Berlin távolságban fekszenek egymástól (pl. Santa Maria és Corvo). Adott tehát a viszonylagos földrajzi elszigeteltség, plusz kb. a hetvenes évekig nem kötötték össze a szigeteket rendszeres repülőjáratok; a kompok többsége pedig ma sem jár télen. Az okok között van az is, hogy a szigetek Portugália egészen eltérő részeiről népesültek be (de pl. Észak-Franciaországból és Flandriából is települtek ide emberek). Azt még kutatják, hogy éltek-e őslakosok bármelyik szigeten.
    Mindezek miatt kissé eltérő minden sziget - nemcsak földrajzi, de - kulturális, gasztronómiai, építészeti arculata.
    Régi térkép innen

  • Sao Miguel szigetén beszélik a legfurább portugált, ezért a többi azori epésen japánnak vagy kínainak csúfolja őket. Ha pl. a portugál híradóban helyszíni riportban szólaltatnak meg azori embert, feliratozzák a beszédét - ezt a médiaszokást az érintettek amúgy eléggé zokon veszik.

  • Az itt élők fő bevételi forrása a turizmus, a regionális kormányzati munka, a halászat és a mezőgazdaság.
  • Minden azori embernek él legalább egy rokona Amerikában vagy Kanadában (a kontinentális Portugáliában ellenben nem mindenkinek). A legnagyobb emigrációs hullám 1921 és 1977 között volt, ekkor kb. 250 ezer azori ember emigrált az Egyesült Államokba.

  • A csapvíz az összes szigeten kimagasló minőségű, tehát bátran fogyasztható.
    hortenzia.JPGhortenzia1.JPGHortenziák Sao Miguelen (Fotó: Haligali blog)

  • A szigetvilág emblematikus növénye a hortenzia, ami valami irgalmatlan mennyiségben burjánzik kb. májustól a nyár végéig (helyszín- és magasságfüggő, hol meddig). Sokan úgy gondolják, hogy a hortenzia maga az azori csoda, pedig valójában erősen invazív: vélhetően Ázsia keleti részéről került a szigetekre.

    A Pico vulkán (az azonos nevű szigeten) a 2351 méteres csúcsával nemcsak az Azori-szigetek, hanem Portugália legmagasabb pontja is. Még érdekesebb, hogy ha a tengerfenéktől kezdenénk el a hegyek méricskélését, akkor az az Azori-szigetek hegyei a Föld legmagasabb csúcsai között végeznék.
  • Az Azori-szigeteken is éltek híres írók/költők. Vitorino Nemésio a legismertebb, de Antero de Quental is elég ismert. Nem különben Natália Correia (tőle egyetlen verset találtam magyarul) és Armando Cortés-Rodriguez.

    portugal_zaszlo.JPGAz Azori-szigetek Portugália része, de autonóm régió saját kormánnyal (Fotó: Haligali blog)

  • Mark Twain is írt az Azori-szigetekről az 1869-ben megjelent Innocents Abroad - magyarul Jámbor lelkek külföldön című könyvében, miután hajóval eljutott Európába és a Szentföldre pár kalandvágyó és menő amerikai utastársával együtt. Apró tudásmorzsa a tudásmorzsában, hogy életében ez a könyve fogyott legnagyobb példányszámban, egyébként pedig minden idők egyik legkedveltebb utazási könyve. Igen szórakoztató, épp olvasom (az azori (Faial szigete) fejezetet azért még egyszer idelinkelem angolul, kissé oktondi embernek tűnnek szegény faialiak :).

  • Európában csak 3-4 helyen termesztenek teát, a legrégebbi ültetvény Sao Miguel szigetén van. Itt leírtam róla mindent, amit láttam és megtudtam.

  • Az egyik legkúlabb brazil várost, Florianópolist valamint Porto Alegrét állítólag azori bevándorlók alapították. 
    pico_1.jpg
    Faial szigetéről például kitűnően át lehet látni Picóra (Fotó: Haligali blog)

  • A szigeteken tartották a 2003-as iraki háborút előkészítő csúcstalálkozót George W. Bush, Tony Blair, José María Aznar és José Manuel Barroso (ő akkor még nem az Európai Bizottság , hanem a portugál kormány élén állt) részvételével. Hogy magyar politikusok (megyei közgyűlések elnökei) is kedvet kaptak pár évvel később egy ilyen óceáni meetinghez, azt innen tudjuk.
    virag.JPGVirágok februárban Fotó: Haligali blog

    Ha utazáshoz szükséges gyakorlati tudnivalókra vágysz, itt szedtem össze őket; amúgy pedig itt vagy a Wikipedián angolul olvashatsz további fun facteket.

(Itt tudod követni a blogunkat a Facebookon, amiben olyan tartalom is előfordulhat, ami itt nem jelenik meg.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haligali.blog.hu/api/trackback/id/tr9312183458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása