Ezek érdekeltek a héten - linkcsokor #2

2017. február 12. 12:18 - haligalibarbara

Minden értelemben viharos hét van mögöttünk, napokig tartó szeles-esős viharral, ráadásul ez volt az első hét az új otthonunkban, ahol a vihar miatt állandóan akadozott az internet, az eső miatt a séták akadoztak, ami miatt a berendezkedés akadozott, Ám mindezek ellenére ezt a szép heti linkcsokrot mindenképpen át szeretném nyújtani a kedves olvasóknak.

img_20170131_122845.jpgVécé-felirat exkluzív környezetben Fotó: Haligali blog

Webkamerák az Azori-szigetek mind a nyolc szigetéről. Ismerek olyan embert, aki mindig ezeken lóg, és egyebek mellett azt figyelgeti, mikor hova futnak be az óceánjáró hajók.

Fantasztikus oldal az Ugly Produce is Beautiful fantasztikus Instagrammal: az élelmiszer-pazarlásra hívja fel a figyelmet, semennyire sem didaktikusan; épp ellenkezőleg: csodálatos food-designnal. Arra biztatnak, hogy mindenki vásároljon csúnya zöldséget és gyümölcsöt, hogy ezzel tegyen jót a Földnek. Tök jók a receptek is!

Végre találtam egy klassz portugál gasztroblogot, ráadásul a szerző a bemutatkozásban megemlíti - ami engem is irritál, vagyis -, hogy utálja a tökéletlenül kidolgozott és/vagy hibás recepteket (ami persze mindig csak időközben vagy a kajakészítés legvégén derül ki, miután az ember egy csomó idejét elpazarolta). Még recept-tesztelőket is alkalmaz azért, hogy ő ezt elkerülje - hát nem szimpatikus? Ráadásul azori származású és még a depressziójáról is ír. Mindezt angolul!

Egy Hírcsárdához hasonló Postillion nevű német álhíroldal csinált egy vicces geget (itt németül, itt angolul) Trumpnak címezve. Az amerikai elnök mexikói határra szánt kerítését tervezte meg úgy, mint egy IKEA-bútort, Börder Wåll néven. Annyira menő lett, hogy még a Dezeen is szemlézte, feltüntetve persze, hogy kamu az egész. Kár, hogy nem az IKEA csinálta, de így se rossz. (Régóta mondogatom, hogy létezik német humor, tessék.)

Miért nem jó, ha a gyerekek tévéznek vagy számítógépeznek? Az egyik legismertebb német (már megint német) agykutató és neuropszichológus mondja el közérthetően (magyarra lefordítva). Szerinte az lenne az üdvös, ha a gyerekek az iskolakezdés előtt egyáltalán nem kerülnének kapcsolatba a tévékészülékkel vagy a számítógéppel. Az interjúból az is kiderül, miért énekel az ember, amikor lemegy a pincébe. Nagyon érdekfeszítő és meggyőző cikk (nem vadiúj, de lesz még ilyen itt).

A Metropolitan Museum of Art 375 ezer különböző korú és műfajú műalkotást digitalizált és tett közkinccsé, és arra buzdít mindenkit, hogy nyúljon csak hozzájuk bátran (amúgy ez már a sokadik ilyen lépésük). Akit az ilyen dolgok érdekelnek, ezt is nézze meg.

Neonreklámok Budapesten. Bauer Sándor fotóriporter húszezer negatívból álló fortepanos hagyatékából jelent meg egy remek válogatás az Indexen. Kár, hogy ezekből már szinte semmi nem látható.

Ahogy az előző linkcsokorból talán kiderült, szeretem az olyan gyerekkönyveket, amik 1. valamilyen életkori nehézséget dolgoznak fel okosan 2. vizuálisan elfogadhatók 3. netán még a szülőknek is bejönnek. Oliver Jeffers: A pingvin és a kisfiú című könyve a szorongásokról szól (köztük a szeparációs szorongásról) és már egy ideje szemeztem vele angolul, de hopp, itt a magyar kiadás.

Végül egy vadiúj drónos videó a Sao Miguel nevű szigetről, ahol élünk. Az alákevert zene olyan, mint mondjuk  Trónok harca sorozatzene feat Vangelis, úgyhogy mindenképp elnémítva nézzétek meg! Kellemesen andalító:

 

 

komment
Címkék: linkcsokor

A bejegyzés trackback címe:

https://haligali.blog.hu/api/trackback/id/tr9112249732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása