Gyerekkel az Azori-szigeteken - tizenvalahány tuti tipp

2017. május 10. 01:28 - haligalibarbara

Az Azori-szigetek nem az a klasszikus kényelmi desztináció, főleg nem gyerekkel (a nyarat kivéve). A következők miatt:

  • sokat esik
  • sokat fúj a szél (szinte folyamatosan)
  • a lakóházak többségében nincs fűtés
  • az óceán nyáron se melegebb 22-23 foknál
  • a termálvizek egy részét csak a nagyobb gyerekek tudják igazán élvezni
  • alig van játszótér
  • homokos tengerpartból sincs sok
  • állatkert és vidámpark nincs (oké, van az ingyenes Parque Zoológico da Vila da Povoacao nevű állatkert Povoaco központjában, de az fényévekre van attól, amit ma modern állatkertnek nevezünk: jó sok rács, egy-két majom, páva, papagáj. Mondjuk egy kétévesnek így is bejön, az állatvédők ugyanakkor folyamatosan be akarják záratni.)
  • ahogy DM és Rossmann sem
  • a járdák gyakran olyan keskenyek, hogy legfeljebb egy sünpár férne el rajtuk

    porog.jpgMeta-rét kisgyerekkel Furnasban, a Terra Nostra parkban (Fotó: Haligali blog)

A sportos vagy túrázni kedvelő családoknak viszont a lehető legtökéletesebb célpont, mert

  • rengeteg a könnyű vagy közepes, pár órás túraút
  • mindenhol elképesztően szép és érdekes a természet
  • nincsenek veszélyes állatok (se pók, se kígyó, se skorpió, se nagyobb emlős)
  • háziállatokat viszont úton-útfélen lehet látni. Főleg tehenet (mindenhol), de lovat, kecskét és baromfit is
  • az azori emberek végtelenül barátságosak a gyerekekkel
  • szinte biztosan lehet látni bálnát. Jó eséllyel mindenféle más tengeri élőlényt is
  • lehet, hogy az egészen kicsiknek még nem élvezhető, de fantasztikusak a termálvizek

Ezért az Azori-szigetek szerintem vagy egészen kicsi korban, amikor a kisdednek még nincsenek nagy igényei (és mondjuk csatos hordozóban órákon át jól szállítható a szülő testén); vagy kb. kétéves kortól kezdve pompás célpont gyerekkel. Persze csak abban az esetben, ha egyetlen családtag sem utálja az esőt és a szelet valamint ha tisztességesen felkészül néhány vízálló-fülvédő ruhadarabbal.

A lehető legnagyobb jóindulattal mondom, hogy aki érzékeny a szeszélyes időjárásra, az ne az Azori-szigeteket válassza a családi utazás célpontjául (vagy kizárólag július-augusztusban), sokkal jobb tipp helyette Madeira, a Kanári-szigetek, Mallorca vagy Menorca.

És akkor több olvasói levélben feltett kérésnek eleget téve írok pár kiemelkedően gyerekbarát (vagy mondjuk, hogy családi) helyszínről, egyelőre Sao Miguel szigetre koncentrálva. A lista elején a főváros, Ponta Delgada áll, utána jön a vidék. A gyűjtést folyamatosan bővíteni fogom.

 1. Jardim António Borges - és a benne lévő játszótér

jardimm.jpgFotó: Haligali blog

Ez a kedvenc helyszínünk Ponta Delgadában; egy nagy, ingyenes park. Csodálatos kb. 2-10 éves korig élvezhető mini játszótér, trópusi növények, mini bambuszerdő, alagutak, hidak, kilátó, virágok, gigantikus fikuszfa megmászható gyökerekkel (lásd fotó), tavak, kacsák és kávézó (valamint ingyen Wifi a parkban, de nekem az valamiért nem működik).
Ingyenes.

2. Botanikus kert (Jardim Botanico José do Canto)

botanikus.jpgKreatív bújócskázás kiváló terepe (Fotó: Haligali blog)

Közepesen nagy botanikus kert, ahol bátran szabadon lehet engedni a gyerekeket. Az előző parkról leírtak nagy része igaz erre is, csak itt még több a hatalmas gyökerű fikusz, játszótér nincs, van viszont kis kápolna, szuper zegzugok, hotel, kávézó, minidzsungel, banánliget. Mi úgy töltöttünk itt el hat órát, hogy észre sem vettük.
Felnőtteknek 4 euró, gyerekeknek talán hat éves korig ingyenes

3. Parque Urbano

img_20170514_102218.jpgBrunch 12-ig. Minden nagyon finom volt! (Fotó: Haligali blog)

Viszonylag új, de máris nagyon népszerű helyszín, elsősorban az egyik szélén álló Quinta dos Acores nevű gyerekbarát snack bar miatt, aminek kedvező hétvégi brunchjai és ebédjei vannak. Az étteremben így néz ki egy brunch, amit 12-ig szolgálnak fel. Maga a park hatalmas rekreációs terület, ahol a rohangálástól a sárkány-eregetésen át a szervezett kocogásig bármi belefér. Jelölnek ugyan játszóteret a térképen, de mi csak meglovagolható fa bárányokat és egy working-out helyet találtunk, de a park arra simán jó, hogy mondjuk egy kellemes vasárnap délelőtt előbb az egyik szülőpár fut, aztán a másik, miközben a gyerekek görkoriznak, aztán együtt bruncholnak egyet.

4. Gyereksarok a Ponta Delgada-i könyvtárban - ha menthetetlenül zuhogna 1.

img_20170503_102609_1.jpgFotó: Haligali blog

A helyi könyvtár, azaz a Biblioteca Pública e Arquivo Regional nagyon kellemes hely, a lépcsőházán végigfutó azulejo pedig csodálatos. Az első emeleten található a gyerekkönyvtár, egy kicsi játszósarokkal. Amikor a könyvtárosnőtől megérdeklődtem, hogy egy zajongó kétéves gyerek nem zavarná-e itt a többi, olvasni vágyó gyereket, nagy szemeket meresztett rám, és így szólt: "De hát a gyerekek már csak ilyenek! Jöhet nyugodtan".
A kis sarokban nemcsak könyvek vannak, hanem egy-két játék is.
Ingyenes, a cipőt le kell venni!

5. Az egyetlen azori pláza belső játszótere - ha menthetetlenül zuhogna 2.

jatszoter1.jpgFotó: Haligali blog

Tudtommal egyetlen egy pláza van az Azori-szigeteken, a Parque Atlantico. Soha nem írnék plázáról egy sort sem, ugyanis az emberiség legsivárabb helyeinek tartom őket, de ez egy jól sikerült, emberléptékű épület: nemcsak sok benne a fény, hanem az egészet bálna- és óceán tematikára húzták fel (és még normális, gyerek-kompatibilis kaját is árulnak 7-9 euróért). A belsejében van egy gigantikus bálna, vitorláshajó, kifejezetten gyerekeknek szánt vécé és kézmosó. Van egy szuper baba-mama szobája is pelenkázóval, szoptatási és kajamelegítési lehetőséggel (amiről itt lelkesedtem korábban), és ami a legjobb: egy nyitástól zárásig használható belső játszótér, igazodva a tengeri tematikához. Kb. 2 és 6 éves kor között élvezhető.
Ingyenes, cipőt itt is levenni!

6. A piac

piac.jpgBurgonyakiállítás a piacon - helyenként obszcén részletekkel (Fotó: Haligali blog)

A park mellett a másik kedvenc helyem Ponta Delgadában a Mercado da Graca nevű piac, ami - ha nem is sokáig - egy gyereket is garantáltan leköt. (Jamie Oliverhez hasonlóan egyébként én is vallom, hogy érdemes egészen kicsi kortól kezdve rendszeresen piacra vinni a gyerekeket.) Gyakori az élőzene, és ha más nem, a halas rész, ahol például a gülüszemű polipokat árulják, biztosan elbűvöli a gyereket. Az árusok többsége kedves, mindig mindenki jó hétvégét kíván, az abszolút kedvencem az a bácsi, aki minden egyes terméke fölé kiírja, hogy Jó napot kívánok! (nyilván portugálul). Van olyan árus, aki dedikáltan bio cuccokat árul, a többség helyi terményeket (a regional feliratot kell keresni), sok az őstermelő.

piac2.jpgTavaszi piaclátogatás végeredménye (Fotó: Haligali blog)

Fő piacnapok: péntek - szombat, de a többi napon is nyitva van (talán csak hétfőn nem).
Ingyenes.

7. Apró repülőtér a városon belül - és a benne lévő cuki játszótér és családi sarok

airplaypdelgada_01.jpgFotó innen

Ami a környéken lakóknak idegesítő, az a repülőgépekért rajongó kisgyerekeknek maga a Paradicsom: a Relva nevű városrészben található nemzetközi reptér kifutója gyakorlatilag belelóg Ponta Delgadába, így - ha megfelelő helyen áll - szó szerint az ember feje fölött szállnak föl-és le a gépek. De nemcsak alulról klassz nézegetni a leszálló gépeket, hanem oldalról is, a reptéri tematikus minijátszótér pedig klassz és nagyon hasznos + van egy kifejezett családi sarok babzsákokkal, pelenkázási lehetőséggel stb.

8. Terra Nostra park (Furnas)

to.jpgFürdőzés mustárlében (Fotó: Haligali blog)

Oké, hogy nincs állatkert Sao Miguelen, de van a Terra Nostra park, ami egy hatalmas botanikus kert egy csomó madárral, aranyhallal, növényekkel borított állatfigurákkal (lásd fotó), minidzsungellel, hidakkal, kis kilátóval, rengeteg megmászható tájépítészeti furfanggal és még több szabad térrel. A park központi eleme, egyben fő attrakciója a mustárszínű termálvizű tó, ami benne van a belépőjegy árában a mellette lévő kisebb medencékkel együtt. (Mivel ezt is többen kérdezték, leírom: mi két éves koráig semmilyen meleg vizű tóba nem vittük magunkkal a gyerekünket - se természetesbe, se mesterségesbe -, afölött pedig csak olyanba, ami nem melegebb 38 foknál és gyorsan cserélődik a vize. Ez a tó bizonyos pontjain kb. 38 fokos, így ide jöhetett, és nagyon élvezte.)

gorilla.jpgFotó: Haligali blog

Érdemes először körültúrázni a parkot (nekünk ez kényelmesen kb. öt órát vett igénybe) és csak utána fürdeni. Annyi mindent kínál ez a park és annyira változatos, hogy egy teljes nap nem is elég rá. Ezért vissza is tértünk, így kétszeri nekifutásra talán láttuk az egészet. Tipikus slow hely, érdemes időt szánni rá.
A beugró felnőtteknek 8 euró, gyerekeknek 4 euró, 2 éves kor alatt ingyenes.

9. Bálna- és delfinles

Fotó innen

Az tuti, hogy lát bálnát az, aki az Azori-szigetek bármelyikén befizet egy bálnalesre. Ennek az az oka, hogy az egész Észak-Atlanti régióban itt fordul meg a legtöbb delfin és bálna: eddig 24 fajt számoltak össze a partok mentén. Egy életre szóló élmény, de nagyon fontos, hogy etikus bálnaleső társaságot válasszunk, és még fontosabb, hogy GYEREKKEL CSAKIS TÜKÖRSIMA VÍZEN, TÖKÉLETES SZÉLCSENDBEN HAJÓZZUNK KI, ha nem akarunk úgy pórul járni, mint e poszt szerzője! Amúgy itt vannak a tippek, mire kell odafigyelni.

10. Sete Cidades egész városkája, és játszótere

setecidaades.jpgFotó: Haligali blog

A Sete Cidades néven is ismert Kék-és zöld tó az a látnivaló Sao Miguelen, amit senki nem hagy ki. Önmagában a tavakat két-két félkörben körbeölelő túraút is szuper és akár egy tízéves is simán meg tudja csinálni az egyiket, de egy kicsi gyereknek a legjobb célpont maga Sete Cidades, ami egy kis falu a Kék-tó partján. Innen mindkét tópart gyorsan megközelíthető. Az egész környék felér egy mini biológiaórával, mi legutóbb élő rákocskákat és mindenféle vízimadarat figyeltünk itt meg. Voltak továbbá megmászható fa szobrok a Kék-tó partján; kecskék, gyöngytyúkok, pulykák, nyulak egy nemrég nyílt teázó hátsó kertjében stb. A nagyobbakkal kajakot, kenut lehet bérelni vagy paddle surfingelni, és itt van Sao Miguel legnagyobb játszótere, ami tényleg klassz, csak remélem, hamar kijavítják a felpúposodott rekortánborítást. Családi grillezésnek is kialakítottak egy fantasztikus hangulatú területet a Kék-tó partjn, kb. 800 méterre a központtól. Ha szemben állunk a tóval, akkor balra, az alagút felé kell elindulni gyalog vagy kocsival.

11. A Porto Formoso és a Gorreana teaültetvény

gorreana.jpgFotó: Haligali blog

Európában csak a címben szerepelő két azori teaültetvényen, Anglia délnyugati csücskében és Szocsi közelében termesztenek teát. A két itteni teaültetvény közül az előbbi nagyon látogatóbarát, az utóbbi nagyon autentikus és körbe lehet (sőt, kell!) túrázni. Ráadásul a Gorreana teaültetvényen kapható a világ - de az Azori-szigeteké egész biztosan - legjobb fagyija, amit helyben készítenek. Amellett, hogy egy álom, egy gombóc (ami valójában két gombóc) csak egy euróba kerül. Mindkét helyen meg lehet nézni a gyárat (fantasztikusak az illatok), a teakészítés folyamatát és meg lehet kóstolni a végeredményt. Gorreanán van gyereksarok is egy ősöreg iskolapaddal és mesekönyvekkel - ha menthetetlenül zuhogna, ugye.
Mindkettő ingyenes (a fagyit kivéve).

12. A fejre állt ház Furnasban

fejreallt.jpgFotó: Haligali blog

Ez teljesen lenyűgözte a két és negyedéves gyerekünket. Amióta látta, folyamatosan erről beszél. Valami transzformátor vagy hasonló dolog van egyébként a belsejében.
Ingyenes

13. Gyerekbarát éttermek

rotas.jpgEz a Rotas nevű vegetáriánus étterem Ponta Delgadában (Fotó: Haligali blog)

Nem tudom, min múlik, hogy egy adott ország vagy város éttermeiben kinézik-e a gyerekeket vagy kedvesek velük. Valószínűleg sok múlik a helyszín általános hangulatán és az ott élők frusztráltságán. Sao Miguel ugyan a legnagyobb sziget az azori szigetvilágban, de sok stressz itt sincs, az éttermekben pedig még a rohangálós ebédidőben is mindenki tök normálisan áll a gyerekekhez (plusz a pincérek nyilván ismerik azt az ősi törvényt, hogy azok a szülők, akiknek a gyerekei jó hangulatban költötték el ebédjüket, bőkezűbbek). Azonnal hozzák a gyerekszéket, többször megállnak viccelődni a gyerekekkel, nem húzzák a szájukat az ötödik szokatlan kérés után sem. Etetőszék mindenhol van, még a legolcsóbb snack bárban is, az ételek pedig általában annyira egészségesek és jó minőségűek, hogy fölösleges gyerekmenüt rendelni (már írom a nagy azori kajaposztot, csak lassan haladok vele).

14. Fára mászás

fa.jpgAnnona fa télen (Fotó: Haligali blog)

Ez sem elhanyagolható! Kezdőknek is jó itt a terep, mivel egy csomó fafaj, például a narancs vagy az annona, már a kezdő 2-3 éveseknek is sikerélménnyel kecsegtet, a szülők meg nem kapnak szívbajt, hogy magasról pottyannak le a kisdedek, mivel ezek a fák alacsonyak, mint a lovak közt a póni.

15. Praia Pópulo, Praia da Santa Barbara és a többi homokos tengerpart

praia_santabarbara.jpgPraia Santa Barbara - Ribeira Grande tavasszal (Fotó: Haligali blog)

Klasszikus játszótéri homokozót egyet sem láttam Sao Miguelen, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne a szigeten homok. Íme néhány a legjobb homokos tengerpartok közül. Természetes medencék (piscinas naturais) is vannak - ha most nem számítjuk a termálvizes fürdőket -, főleg a köves tengerpartokon, félig lebetonozva. Néha kis halak is úszkálnak ezekben a medencékben, és méretüknél fogva jóval melegebbek, mint az óceán.
Főszezonban majd beszámolok a tapasztalatokról.

16. Szörfsuli
Ez nyilván nagyobb gyerekeknek izgalmas. Van pár egész évben működő szörfiskola, például ez vagy ez. Itt egy térkép a szörfözhető strandokról:

(Hamarosan jön a top 10 látnivaló Sao Miguelen, ami néhány pontban egyezik ezzel a listával. Ha követni szeretnéd a blogunkat a Facebookon, itt teheted meg!)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haligali.blog.hu/api/trackback/id/tr8212474907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása